Poljoprivredni proizvođači od ovog ponedeljka ponovo na ulicama i putevima

12. novembar 2023 – Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije donela su odluku da započnu novi protest u ponedeljak 13. novembra, a skup je za teritoriju cele zemlje prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Proteste će voditi udruženja koja su učestvovala na blokadama i skupovima održanim u maju, nakon čega je potpisan sporazum sa Vladom Srbije, a čije odredbe, kako tvrde, do danas nisu ispunjene.

Osim novčanih podsticaja, poljoprivrednici traže i sistemske mere i uspostavljanje robnog tržišta. Kako je sedam potpisnika navelo u odgovoru Vladi Srbije, traže zakonsko rešenje uređenja robne berze, po uzoru na berze u razvijenim evropskim državama.

Pored toga, ističu da je prioritet uvođenje robnog zapisa i javnih skladišta. Robni zapis bi bio dokaz vlasništva nad količinom i kvalitetom uskladištenog poljoprivrednog proizvoda, ali i obaveze javnog skladišta da čuva i na zahtev imaoca robnog zapisa izvrši predaju poljoprivrednog proizvoda. Osim toga, ovaj zapis,prema njihovim rečima, mogao bi se iskoristiti u banci kao sredstvo obezbeđenja i na osnovu njega podigne kredit, a njime bi se moglo i trgovati.

Među potpisnicima odluke o protestima su Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, „Naše mleko“, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, SPAS i opstanak stočara Zapadne Srbije, Savez udruženja poljoprivrednika Banata, Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Iako su iz Inicijative saopštili da je udruženje Stig izbačeno zbog sastanka sa Ministarstvom 20. oktobra, navodeći da se dogovor sa njima ne može karakterisati kao dogovor sa sedam potpisnika sporazuma iz maja, iz Stiga je u međuvremenu stigla potvrda da ovo udruženje i dalje podržava zahteve poljoprivrednika, kao i da će učestvovati u protestima.

Uoči najavljenih protesta širom zemlje, poljoprivrednici su od građana Srbije zamolili za razumevanje za situaciju u kojoj se nalaze, a od institucija korektan odnos.

Foto/ilustracija: privatna arhiva Instagram

Skorašnji članci

error: Content is protected !!